CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

nepal girls

Praktisk information

Personlig utrustning

Vi kommer att förse kursdeltagarna med en utförlig utrustningslista men här kommer några tips.

Ryggsäck:
Vi rekommenderar att du har en vandringsryggsäck på 60-70 liter med bra bärsystem och stabilt höftbälte samt regnskydd. Du ska också ta med dig en dagsryggsäck på ca 30 liter.

Sovsäck:
Sovsäcken bör ha en komfort temperatur på ca -10 grader, men detta beror på hur varm eller frusen du brukar vara. Tänk på att det är många nätter i tält i olika miljöer och temperaturer.
Liggunderlag kan du ta med eller köpa på plats eftersom de tar stor plats i packningen. De som är tillverkade i cellplats är oftast billigare och hållbarare medans uppblåsbara är dyrare men bekvämare.

Övrigt:
Handduk, toalettartiklar, personliga läkemedel, solglasögon, pannlampa.
Har du egen klätter- och/eller paddelutrustning får du gärna ta med den.

Kläder:
Oömma och tåliga friluftskläder för att kunna genomföra utbildningen med 6 veckor i bergen samt 6 veckor på floden.
Lager-på-lager-principen brukar fungera bra så börja med underkläder, strumpor, underställ med både tröja och långkalsonger som gärna får vara tillverkade i ull för att hålla värmen även när de blir blöta. Detta gäller även vandringssockarna.

Lager två ska vara ett värmande mellanlager som exempelvis fleecetröja och friluftsbyxor som fungerar till både vandring och klättring.
Lager tre kan bestå av en vind- och vattentät jacka/skaljacka och regn/skalbyxor samt keps/hatt.
På högre höjder behöver du också varmare kläder som dunjacka, mössa, handskar, buff/halsduk.

Till paddlingen behöver du badkläder och shorts samt gärna våtskor/paddelsandaler.

Kängor:
Gärna tillverkade i läder/syntet med Gore-Tex-membran. Kängorna ska sitta bra på foten och vara stabila i både skaft och sula för att klara varierande terräng. Du ska ha gått in kängorna ordentligt innan avresan för att undvika skavsår.

Råd inför resan

Vaccinationer

Inför resan kan du behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Vilka vaccinationer som behövs varierar beroende på vart du ska resa, hur länge du ska vara borta och på vilket sätt du reser. Ibland kan en epidemi i ett land leda till en ändrad rekommendation under en period. Även personliga skäl vägs in som exempelvis allergier, vissa kroniska sjukdomar, ålder, graviditet och tidigare vaccinationer. Nedan följer några exempel men kontakta en vaccinationsmottagning för en aktuell och individuell rekommendation: 

  • Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna ses över.
  • Skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B.
  • Tyfoid
  • Tuberkolos
  • Dukoral (ett koleravaccin)
  • Rabies (till vissa riskgrupper)
  • Japansk encefalit (i vissa områden)  
  • Malaria: Profylax med malariatabletter (kan komma ifråga)

Övrigt: Mygg kan sprida sjukdomar som t.ex. malaria och japansk encefalit. Om du har mygg i din omgivning - använd alltid myggstift/spray på fria hudytor! Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett. Vid övernattning på landsbygd eller i djungel bör du även använda ett impregnerat myggnät som skydd.

Gula febern-vaccinationen krävs om du nyligen har varit i eller anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika.

Det är bra att börja i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen gärna någon/några månader före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om du behöver resa med kort varsel finns fortfarande möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd är bättre än inget alls. Du kan alltid rådgöra med vaccinationsmottagningen.

Råd om mat och dryck

Det finns ett par råd om mat och dryck som du kan följa för att försöka minska risken för att få turistdiarré på resan. Men eftersom smittoämnena som orsaker diarré är vanliga är det inte lätt att undvika besvär. Vad du kan göra är att äta väl genomstekt eller kokt mat och undvika råa skaldjur och rå fisk. Undvik mat som stått framme länge i varmare klimat. Du bör skala eller skölja frukt, men oftast behöver du inte avstå från att äta sallad eller andra grönsaker. Som alltid är det bra att tvätta händerna i samband med måltider och efter toalettbesök.

Säkrast är att använda dricksvatten från obrutna plast-eller glasförpackningar. Om du borstar tänderna med kranvatten rör det sig om så liten vattenvolym att det inte har någon nämnvärd betydelse för smittrisk. Det går även bra att dricka vatten som kokats.

Om du har turistdiarré kan du bli illamående, få kräkningar, magknip och ibland feber. Den vätska som kroppen förlorar på grund av diarréerna och kräkningarna behöver ersättas, dock kan det vid illamående vara svårt att få i dig tillräckligt med vatten. Det kan hjälpa att försöka dricka lite i taget och ofta istället för stora mängder på en gång. Det finns särskild vätskeersättning  som du kan köpa på apoteket och ha med på resan. Mot diarré finns även receptfria stoppande läkemedel som innehåller loperamid. Turistdiarré brukar gå över efter några dygn. Skulle besvären fortsätta med kräkningar eller om du känner dig mycket matt bör du uppsöka sjukvård.

När du vistas på hög höjd

Om du besöker platser som ligger på 2500 meter höjd eller högre kan det ta lite tid innan kroppen anpassar sig till det lägre lufttrycket. Då kan du få symtom som med ett gemensamt namn kallas för höjdsjuka. Besvären är oftast lindriga på lägre höjder men kan även bli allvarliga. Du kan få symptom som illamående, svaghetskänsla, huvudvärd och "dagen efter känsla". Du kan då behöva stanna två, tre dagar på samma höjd för att långsamt vänja dig. Om du inte blir av med symptomen eller om det blir värre måste du ta dig till en lägre höjd och uppsöka läkare.  Det finns också receptbelagt läkemedel, acetazolamid som motverkar besvären och som kan tas som förebyggande.

 

TOP